Adres: Wijnegemstraat 27
2140 Antwerpen
Borgerhout
tickets +32 3 292 97 40
Toon op kaart

Rataplan

Het licht gaat uit. Je hoort gekuch, geschuifel op de stoelen. Hoeveel mensen zouden er zitten? In de coulissen herhaal je voor de laatste keer tippe-tappe-toppe en pief-paf-poef. Je denkt dat je je eerste zin bent vergeten. Toch niet. Je benen beginnen iets te trillen en je hart gaat sneller kloppen wanneer je richting het podium loopt. Waarom deed je dit ook alweer? Je collega fluistert ‘het is aan jou’. Het licht gaat aan. Nu kan je toch niet meer terug. Je doet het gordijn opzij, je stapt de felle lamp tegemoet en je bent vertrokken.

Je zet je fiets goed op slot, want je bent niet vergeten in welke wijk Rataplan ligt. Je snelt naar boven, want het is één minuut voor acht. Je was verdwaald. De man achter het tafeltje vraagt of je gereserveerd hebt. ‘Shit,’ zeg je. Het maakt niks uit, er zijn nog kaartjes. Je loopt naar boven, ‘veel volk,’ denk je. Bekenden. ‘Gaat het goed?’ ‘Ja, met jou?’ ‘Ook goed.’ Gelukkig mag je naar binnen. Je zoekt een plekje op de eerste rij. Je hart gaat tekeer, vast van het fietsen. Het licht gaat uit. Je kucht snel nog een keertje en schuifelt nog wat op je stoel. Het licht gaat aan. Daar komt ze.

De overheid wil het doek laten vallen voor Rataplan. Wij zijn tegen. Omdat je zowel als speler en als toeschouwer die intieme ervaring hier niet wilt missen. Omdat het een leuke zaal is. Omdat er een fijne sfeer heerst. Omdat er lekkere wijn is. Omdat er heel veel vrijwilligers hun stinkende best doen om het draaiende te houden. Omdat er altijd schoon theater te beleven is. Omdat het een pré is voor de buurt. Punt.