Lomography

Retro. Ik weet niet goed wat ik er van moet vinden. Tegenwoordig moet je teruggrijpen naar het verleden om in de mode te zijn. Maar goed, het is een hype en open-minded als ik ben, zal ik die niet negeren.

Sinds kort kunnen retrohipsters met bolletjesjurkjes en oorlogskapsels, die filterkoffie drinken in koffiebars waar het water nog opgegoten wordt, waar de platenspeler op volle toeren draait en waar er in de zetel van grootmoe wordt gezeten (a.k.a. tegenwoordig elke koffietent), hun buitensporige pre-beschavingsavonturen vastleggen op een geheel nieuwe manier: de analoge camera! Er is namelijk de nieuwe winkel van Lomography in Antwerpen geopend in de Kammenstraat.

‘Future is analogue’ prijkt er in grote, houten letters op de muur (vermoedelijk gezaagd uit Congolese, koloniale bananendozen – als dat niet retro is!). Hier kan je analoge camera’s in alle vormen en kleuren en met alle soorten specificaties en lenzen kopen. Je kan er ook cursussen komen volgen (want vergeet niet – het moet terug van de eerste keer goed zitten. Je hebt geen moderne tweede kans!) en je kan je rolletje ook hier laten ontwikkelen (voor wie net niet helemaal mee gaat in het hipsteridee: je kan ze ook digitaal meekrijgen).

Oké, tussen al mijn scepsis door moet ik toegeven dat ik het best een vette winkel vind. Alles ziet er mooi uit en ook de foto’s zijn best cool. Misschien is het meer een grijpen naar wat we niet kennen in plaats van een teruggrijpen naar het verleden (hoewel het pretty much op hetzelfde neerkomt – shit, nu doe ik het weer) en de analoge camera geeft wel een leuk effect aan je foto’s. Ik ben het meest fan van de rode fish-eye. Gelukkig! De rode is in voorraad, want de appelblauwzeegroene is het meest populair. Ik had het kunnen weten.

We onthouden: vette foto’s, vrij magere prijzen. Zeker eens langsgaan!