Kyoto

Vandaag vinden we het heel erg lief dat we deze plek met je delen. Sommige zaken zouden we liever voor onszelf houden, maar nu we toch met deze vorm van charity bezig zijn: dit is dé supertip voor elke sushifreak!

Sushi is ofwel veel te lekker (Ko’uzi), maar te duur, ofwel goedkoop, maar viezer en vettiger dan de snelste fastfood. De gulden middenweg ligt net buiten het centrum. Namelijk aan de Bolivarplaats. Dit sushiparadijs heet Kyoto en is alle dagen open, ook op feestdagen. To eat – cosy – in or to take out. Je kan je sushi zelf selecteren of één van de elf menu’s kiezen (bestaande uit ongeveer 16 stuks sushi, misosoep en een salade) waarvan de prijs tussen de 13 en de 18 euro ligt. Een koopje in expensive sushiland, lijkt me.

Nadat ik besteld heb, vraagt de uitbater me tien minuutjes te wachten en begint zijn visjes vers te snijden. Na exact tien minuten (hoe doen ze het toch, die Aziaten), zegt hij dat mijn pakketje klaar is. Emotioneel labiel als ik ben, krijg ik de krop in de keel door de vriendelijkheid en het Aziatische accent waarmee de sympathieke kok me vraagt voorzichtig te zijn met de hete soep en smakelijk te eten. En nog een goede avond.

Vervolgens laat ik het geknoei met stokjes achterwege (ik zal het nooit leren) en begin de sushi met mijn handen in mijn mond te proppen. Zo lekker. Als deze man de Kyotonorm was, at ik elke avond zijn sushi om ‘m te halen.

Mega-aanrader!

Tip voor studenten: een sushilunchbox kost voor jou maar €7,-!