Adres: Stuivenbergplein 38
2060 Antwerpen
Borgerhout
www.oudebadhuis.be
Toon op kaart

Het Oude Badhuis

Vroeger was het een stedelijke openbare wasinrichting, nu wordt het Oude Badhuis ‘het kloppend hart van Antwerpen-Noord’ genoemd. En kloppen doet het! Doel van het ontmoetingscentrum is om dit deel van de stad te laten bruisen. Door het cultureel aanbod wil het de leefbaarheid in de buurt bevorderen en bewoners opnieuw bij hun wijk betrekken. Of het daarin slaagt? Met verve!

Als ik binnenkom, het is een doordeweekse avond om half zeven, zie ik tien mensen waarvan zes allochtoon. De man van Marokkaanse afkomst achter de balie excuseert zich voor zijn gebrekkige Nederlands, maar vertelt glunderend dat hij de sleuteldrager is van het Badhuis.

Mensen kunnen elkaar hier ontmoeten, en samen met verenigingen en bewoners stelt het Badhuis een cultureel en educatief aanbod op dat toegankelijk is voor iedereen. Er zijn zes zalen ter beschikking om af te huren, met een capaciteit van 15 tot 450 personen.  Feesten, sporten, vergaderen, repeteren, optreden, alles mag. Je kan activiteiten organiseren of samen met de buurtbewoners meewerken aan een happening. Je kan cursussen volgen en het Badhuis heeft een eigen voorstellingenaanbod. O, en er is een cafeetje dat wordt uitgebaat door een knappe Braziliaan, kei-gezellig!

Eén minpuntje is misschien de weg ernaartoe. Als vrouw mijd je het beter daar alleen en kortgerokt te fietsen. Er zijn nogal wat mannen, -15-jarigen incluis, die dat iets te graag zien. Gelukkig bestaat er zoiets als een tram! Als ik op de 12 huiswaarts stap, staat naast me een jongetje dat aan het beatboxen is. Alles kan hier op ‘t Noord!

Door: Elena Peeters