Adres: De Coninckplein 26
2060 Antwerpen
Stationsbuurt
ma-do10-20vr-za10-17zo10-14
Toon op kaart

Bibliotheek Permeke

Het kloppend literair hart van Antwerpen is de Permeke bibliotheek. Je kan er snuffelen in de boeken of met een stapel kranten en tijdschriften op je schoot wegzakken in de gemakkelijke zetels. Voor je het weet ben je een paar uur verder. Hou dus alvast een emmer paraat om je kwijl in op te vangen.

Wanneer je binnenkomt, passeer je een wand waar er kunstwerken of foto’s hangen: een mini-expo die regelmatig wordt vernieuwd. Genegeerd door velen, maar echt wel de moeite. Op het gelijkvloers is er een strip- en een media-afdeling en zijn er al een paar categorieën non-fictieboeken. De media-afdeling vind ik een beetje teleurstellend, zeker wat film betreft. De weinig goeie zijn heel moeilijk te vinden in de wirwar van middelmatige.

Maar de hemel van Permeke bevindt zich op de tweede verdieping: daar staan oa. de romans. Als je daar wilt raken moet je wel eerst door het vagevuur: de ‘cyberhelling’. Dat is een trap met te brede treden, die in een boog veel te traag omhoog sluipt. De naam verwijst naar de internetcomputers die op deze trap staan.

Op de bovenverdieping is er ook een studieruimte.  Je wordt extra gemotiveerd doordat je de ogen van schrijvers zoals Peter Holvoet-Hanssen, Anne Provoost, Hugo Claus, Kristien Hemmerechts, enz. op je voelt branden. Niet in levende lijve maar vanaf hun foto op de muur, jammer genoeg. Of gelukkig, in sommige gevallen. Wil je toch een schrijver besmetten met je handdruk, ga dan zeker eens naar een literair evenement in het auditorium.

En gedaan met het lange aanschuiven of jezelf schamen als je ‘seks voor dummies’ wilt uitlenen, want er is zelfscan!

Door: Lynn Ryssen