Adres: Hoogstraat 70-72-74
2000 Antwerpen
Sint Andries
+32 3 2331345
Toon op kaart

De Zwarte Panter

De oudste galerie voor hedendaagse kunst in Vlaanderen vind je in de Hoogstraat. Hier is galeriehouder Adriaan Raemdonck heer en meester. Een eigen galerie hebben was aanvankelijk nooit zijn plan, met zijn eigen werk in een galerie hangen wel. ‘Maar het is zo gelopen en het is goed zo.’

De Zwarte Panter was ooit een bekend bordeel achter de Grote Markt. ‘Ik vond het een geweldige naam.’ Als oude hippie heeft hij er in de jaren 60 wel een prijs voor moeten betalen. ‘Vlaamse fascisten dachten dat ik bij de The Black Panters in Amerika hoorde, ze hebben me goed in elkaar geslagen daarvoor.’ Gelukkig kwam hij weer op zijn pootjes terecht en huist hij sinds 1970, in een prachtig monumentaal pand, de werken van onder andere Fred Bervoets, Jan Decleir en Michael Bastow.

De galeriewinkel aan de voorkant is voor de show, wanneer je onder de zwarte panter de binnentuin inloopt, begint de magie. Trappetje naar beneden, trappetje naar boven en links in de tuin is een klein huisje waar pelgrims op weg naar Santiago de Compostella een uiltje kunnen knappen.

Ben je kind aan huis dan wordt de bar voor je geopend. Hier zal Adriaan met trots de foto’s laten zien van diegenen die daar een borreltje dronken. ‘Wannes van de Velde, Hugo Claus… allemaal dood.’ Maar niet vergeten. ‘Ik ben nu 67, het ligt aan de gezondheid hoe lang ik nog door kan gaan.’ Maar na hem is het gedaan met de Zwarte Panter. Zeker en vast. We praten snel verder over wat wel blijft bestaan: de kunst.

Check de website www.dezwartepanter.com voor meer info over de exposities.