Adres: Van Wesenbekestraat
2060 Antwerpen
Noord
maandag gesloten
Toon op kaart

Sun Wah

Als je, komende van het Astridplein, onder de Chinese triomfboogachtige poort (die al jaren in de stellingen staat) doorloopt, kom je in het Antwerpse Chinatown. Hier vind je naast tal van Chinese restaurants, louche winkels en een videotheek voor homoporno ook Sun Wah, de bekendste Aziatische supermarkt van Antwerpen. Het kost een beetje moeite om over de drempel van vooroordelen en geurhinder te stappen, maar eenmaal binnen opent zich een totaal nieuwe wereld van verwondering (Amai, als dat geen overdreven poëtische intro is voor een Chinese supermarkt met het sterkste tl-licht van heel ’t Stad)!

Wat op het eerste zicht een klein winkeltje lijkt, blijkt opeens een heuse (zij het primitieve) Aziatische shoppinghal te zijn waar ze echt alles verkopen wat ook maar een beetje aan Azië en voornamelijk China doet denken.

Toegeven: ik ging tekeer als een klein kind dat in een pretpark werd neergezet. Ik liep van de zoetzure naar de sojasaus, van de gemberthee naar de lychees. Van de diepgevroren Dim Sum naar de sushirijst en de noodles en van de fortune coockies naar de, nostalgie, Koalakoekjes (je weet wel: die bij ons al jaren uit de rekken zijn, omdat ze zogezegd giftig waren, maar waarschijnlijk te grote concurrentie voor de Plopkoeken).

Op de eerste verdieping vind je ook non-foodartikelen, zoals gouden Chinese katten (je kent ze wel), wokpannen, rijstkokers, theekannen en chopsticks (ik word als het ware weer opgewonden als ik alles begin op te sommen). Het enige niet-Aziatische product in de winkel is een Heinz Tomato-ketchupfles van 10 liter. For the real addicts.

Sun Wah is een absolute aanrader voor wie van koken houdt, voor elke Chinafreak of voor wie niet vies is van het vreemde (of vreemd is van het vieze)!

Braakweetje van de week: Dim Sum komt van het Chinese xiao xin, wat zoveel betekent als ‘klein hartje’. Als dat niet romantisch is in deze koude wintermaanden…