Adres: SInt-Jacobsmarkt 73
2000 Antwerpen
Geen buurt
ma-vr 10-18.30 za 10-18
Toon op kaart

Mekanik Strip

Is it a bird?  Is it a plane? No, it’s a gigantic plastic spiderman sticking to the wall!

Wanneer je in de buurt bent van de Sint-Jacobsmarkt, is dit de enige richtingsaanwijzing die je nodig hebt om hét comicbookwalhalla van Antwerpen te lokaliseren: Mekanik Strip. Van Amerikaanse graphic novels over Japanse manga tot obscure Franse metafysisch rebelse bandes dessinées, in de Mekanik vind je het allemaal.

Laat je niet afschrikken door het lifesize standbeeld van The Joker in de vitrine of door de honderden (peperdure) special edition action figures en andere nerdy gadgets in de aanbieding. Mekanik is geen verzamelplaats voor dertigers met acné en obesitas die nog bij hun moeder wonen, maar een ode aan één van de meest onderschatte kunsttakken van vandaag.

Boven het winkelgedeelte vind je de galerijruimte waar behalve exposities ook workshops en lezingen worden georganiseerd.  Internationaal welluidende namen als Dave McKean, Milo Manara en Neil Gaiman zegenden reeds de Mekanik Gallery met hun aanwezigheid.  (Namen die bij leken weinig kerkklokken aan het luiden zullen brengen, maar wees zeker: it doesn’t get much bigger than that…)

Ook cultuurminnende Vlaams-nationalisten zullen verheugd zijn om te horen dat Mekanik naast hun indrukwekkende Internationalangebot veel aandacht schenkt aan de Vlaamse strip en zelfs jonge illustratoren van eigen bodem publiceert. Al wie bij het horen van strips nog steeds alleen maar denkt aan Jommeke en Suske & Wiske, moet zeker eens binnenspringen bij Mekanik Strip, waar alle vooroordelen omtrent ‘boekjes met prentjes’ vakkundig de grond in worden geboord!

Door: Rashif El Kaoui