Adres: Wolstraat 1
2000 Antwerpen
Historisch Centrum
ma-za: 11-18 zo: 13-18
Toon op kaart

In ‘t Profijtelijk Boeksken

Heb je op je iPad net een e-book uit, maar mis je toch het gevoel van een echt boek? Dan kan je in het Profijtelijk Boeksken je schaamte snel begraven. In deze winkel op de Melkmarkt bevinden zich meer dan 35.000 echte, stoffige, muf ruikende, vergeelde boeken. Hier vind je zowel de verse ramsj als oude boeken waar je het bestaan niet eens van vermoedde.

Een negentiende-eeuws boek over grafologie bijvoorbeeld, om aan de hand van iemands handschrift zijn karakter te bepalen.  Of de verloren gewaande ‘Pallieter’ van Felix Timmermans, waar een glazen kastje vol van ligt – Tsjechische vertaling inbegrepen.

Naast een tweedehandsboekenwinkel is in ’t Profijtelijk Boeksken ook een antiquariaat, met dicht bij de kassa een boekenrek vol kostbare, mooi gebonden boeken – de aanblik alleen al doet je iPad rillen. Dit is geen modern beton zoals bibliotheek Permeke, waar een computer je rechtstreeks naar je doel leidt. Hier moet je de persoon achter de balie vragen waar je boek zich bevindt, en dan verdwaal je hoogstswaarschijnlijk nog steeds.

Het voordeel is dat je buiten wandelt met een ander boek dan je voor ogen had, en anders nooit gevonden had. Ik ga naar buiten met een piepkleine bundel van D.H. Lawrence. Profijtelijk, dit boeksken, want het kostte me maar vijf euro.

Als je toch hardnekkig één bepaald boek zoekt, vind je het waarschijnlijk op hun site boekzoeker.be tussen de 140.000 titels terug. Gratis geleverd, graag gedaan. Maar haal je handen liever eens weg van touchpad en toetsenbord. Je vingers zullen je dankbaar zijn.

Door: Dries Martens