Adres: Draakstraat 4,
2018 Antwerpen
Zurenborg
+32 3 239 31 13
Toon op kaart

El Warda

Een Marokkaan!

Komen er door het lezen van dit woord negatieve gedachten bij je op, dan moet je eens bij jezelf te raden gaan. Bij ons komt een stortvloed van positieve gedachten uit de hemel vallen onder andere door topreizen in Marokko en dankzij restaurant El Warda in Antwerpen. Nog nooit van gehoord? Ga dan weer eens bij jezelf te rade, want dit restaurant is fan-tas-tisch.

Het is gek dat het woord ‘gezelligheid’ zo Nederlands is, terwijl we de invulling van het woord voornamelijk terugvinden bij andere culturen. Als je bij El Warda aan tafel zit, leuk volk helpt mee maar is niet eens noodzakelijk, wordt het meteen gezellig: een heel Marokkaans stokbrood met kruidenboter krijgen we in de schoot geworpen. VOOR NIETS. We zaten alleen maar. Die gezelligheid bedoelen we, dat zien we niet vaak meer in restaurants (drie sneetjes brood en een boterkuipje rechtstreeks uit de groothandel vinden we niet leuk).

Enfin. We zeggen braaf salemaleikum, de ober lacht en zegt aleikumsalaam terug. Eindelijk iemand die is geïntegreerd hoor je hem niet denken. Hij vindt het leuk! Hij is enthousiast! Dat er een heftig Nederlands sausje overheen zit, maakt hem niets uit. We doen moeite! De beste man komt uit Egypte. Geïnteresseerd vragen we naar de situatie kilometers verderop. Niet best.

De beste man praat niet lang. Hij weet dat we niet komen voor verhalen over ongelijkheid, wij kwamen voor gezelligheid. We willen vermaakt worden. En dus haalt hij zijn potlood en papiertje erbij en wij bestellen overdadig: sardientjes, tajine lam met rozijnen, tajine kip met honing, Marokkaanse soep… We hoeven geen uitgebreid verslag te doen van de kookkunsten van de tv-kok Fatima Marzouki, maar dat het extreem lekker is mag gezegd worden. Elk gerecht heeft een eigen specifieke smaak. Eindelijk is het leuk om van borden te wisselen.

Als we aan El Warda terugdenken zijn onze magen nog steeds gevuld en boeren we opnieuw een dadel uit. Met dit warme weer in Antwerpen krijgen we weer zin in een kopje Marokkaanse muntthee (Tip: niet geschikt voor mensen met diabetes.) Petje af, Fatima. Verover alsjeblieft heel België met je kookkunsten. Zelfs in Marokko aten we niet zo lekker. We wilden bijna op de stoelen staan en schreeuwen: Méér! Méér! Méér! Maar we deden het niet, want wij hebben fatsoen.