Adres: OudeVaartplaats 47
2000 Antwerpen
Centrum
+32 3 2133500
Toon op kaart

Aziatisch restaurant: Kioku

Soms is de drang om sushi te eten zeer groot, maar je vriendenkring te klein. Dan heb je twee opties: of je legt je erbij neer en maakt die zoveelste pasta met tomatensaus en champignons of je gaat in je eentje op sushi-jacht. Sometimes you got to do, what you’ve got to do.

Dus op de fiets naar de Oude Vaartplaats bij het Theaterplein. Daar zit sinds anderhalf jaar een Aziatisch restaurant gerund door de Nepalese Bishal. Naast sushi en andere Japanse gerechten biedt hij dan ook gerechten aan van zijn thuisland. Maar daar kwam ik niet voor.

Het was een vrijdagavond en niet druk. Aan de voorzijde is het licht wat feller en zit je in kunststofstoelen. Aan de achterzijde kan je op een kussentje op de grond zitten aan de lage tafels. Zoals in films waar de beste actiescènes gebeuren. Maar weinig actie vanavond. Eén stelletje ging voor de pijnlijke poep (romantisch doen kent een prijs), maar de andere gasten kenden elkaar duidelijk al langer dan vandaag en deden geen moeite meer.

In Kioku is het heel rustig. Norah Jones muziekje, fluisterende Vlamingen, zelfs het gehak van de Nepalese mannen in de open keuken hoor je niet. Er is een grote tafel waar je leuk met je vrienden kan zitten, maar liever niet want dat zou de harmonieuze sfeer kunnen verstoren.

Ik deed eens gek en bestelde een verrassingsmenu van 14 euro. Toen gebeurde er iets wat me in mijn hele sushi-eten-carriere nog nooit was gebeurd: het was te veel! Ik had zelfs al een boontje met mijn buren gedeeld. (Niet dat ik iets terug kreeg, maar daar ging het ook niet om). Naast me hoorde ik de ‘keigoe’s’ en de ‘lekker als altijd’ op de vraag of het gesmaakt had. En ik sloot me bij mijn buren aan. Stiekem hoopte ik toch op nieuwe (sushi-)vrienden.

Kortom: De prijs is erg goed voor de porties en ideaal voor als je naar het theater gaat, net hebt gespeeld, een zakelijke lunch of voor die eerste date.