Adres: De Coninckplein 18
2060 Antwerpen
Noord
open: do 20-02u zo 10.30-20u
Toon op kaart

Kiebooms

We kregen een mailtje van Koen. Hij tipte ons om eens langs te komen bij café Kiebooms. Enthousiast als we waren, antwoordden we met ‘natuurlijk, gezellig, doen we, tot gauw’. Enkele weken later vonden we Koen weer in onze inbox. Waar bleven we dan? Met rode wangen van schaamte mailden we snel terug ‘vanavond’. Waarop Koen reageerde dat we geen moeite hoefden te doen, want op woensdagavond is de Kiebooms gesloten, ze opent haar deuren alleen op donderdagavond en zondag overdag.

Tot zover het opwindende e-mailcontact met Koen.

Oké, oké, we passen onze agenda al aan. Met grote moeite stonden we op uit de luie zetel en met kleine tegenzin fietsten we richting De Coninckplein. Ook niet bepaald onze favoriet. Kiebooms, Kiebooms, waar de fuck zit Kiebooms? We vroegen het aan een aangeschoten Rus die voor café OLYMPIA een sigaretje rookte. Hij had nog nooit van die Kiebooms gehoord en wees naar een Afrikaans cafeetje verderop. ‘Daar, daar.’ Bijna hadden we een avond genoten in een bruin (..) café met Franstalige hiphop, maar gelukkig hadden we net op tijd door dat Olympia stiekem Kiebooms bleek te zijn.

Wow. Wow. Wow. Een jazzcafé zoals ze er vroeger moeten hebben uitgezien, toen men nog in grote getale naar jazzcafés ging (wee ons, we zijn in de verkeerde tijd geboren). Bij Kiebooms ga je back to the fifties: een paar jongeren met lange haren dansten de linde hop, er was een live band die fantastisch speelde, de Rus en andere figuren liepen wat rond en dat alles onder toezicht van een zwart-witte buldog.

Hangend aan de toog aten we van de uiterst sympathieke uitbater Vic (vriend van Koen) zijn zelfgemaakte soesjes. We hadden een net wat langer gesprek met de knappe barman en uiteindelijk werden we nog versierd door de Afrikaan-aan-huis ook. Onze avond kon niet meer stuk. Wat een prachtcafé, met ‘eerlijke mensen’ zoals ze zelf zeggen. Met verve krijgt café Kiebooms ****** sterren van ons, ja je telt het goed: zes!

We misten alleen één ding: KOEN, WAAR WAS JE NOU?!

 

(Om een impressie te krijgen van het grave café, bekijk de clip ‘Quatre Mains’ van dEUS of de ‘Showroom Belgium’ film van het Flanders Fashion Institute)