Adres: Volkstraat 45
2000 Antwerpen
't Zuid
Open: di - zo 10 tot 20
Toon op kaart

Coffee & Vinyl

Echte mannen houden van plaatjes draaien. Maar helaas heeft niet elke man de juiste flow in zijn vingers. Weten we uit ervaring. Als je een man aan zijn trekken wilt laten komen, neem hem dan mee naar Coffee & Vinyl. Dit is bij uitstek de beste platenzaak van Antwerpen met echt alle platen (oud en nieuw) waar je ooit al naar op zoek was. Heel gevaarlijk dus voor de bankrekening.

Eigenlijk zou er een foto gemaakt moeten worden van elke platenliefhebber die hier voor het eerst de platencollectie ziet. Grote ogen, verborgen glimlach, het geluk kan niet op. Als je achterin de conceptstore niks te zoeken hebt, ga dan voorin zitten met een koffie van de Caffènation beans of gemberthee van Lombardia en lees wat in het geniale boek van Kees van Kooten dat bij het raam ligt. En als het zonnetje schijnt, staat buiten een strandstoel voor je klaar.

Aussie Emma komt bijna nooit meer achterin bij het vinyl, want dan is haar loon in één keer op. Met een grote tattoo op haar borst, serveert ze ons Vedett en rode wijn met wat nootjes erbij. Ze is getrouwd met een American bandplayer en back in the days speelde ze zelf ook in een band. Basgitaar. Met grote nieuwsgierigheid vragen we door naar het leven als rockstar waar we allemaal wel eens van dromen. Maar die tijden zijn vervlogen, want er is weinig rock’n roll in Antwerpen.

De drankjes zijn op. Het is 20uur, Coffee & Vinyl gaat sluiten. We zeggen bye en thanks tegen Emma, het was haar laatste dag vandaag. Helaas niet terug naar Australië, ‘for now I’m stuck in Antwerp,’ zegt ze met een glimlach. En dat is, zeker als je van koffie en vinyl houdt, toch ook best prima.

Coffee & Vinyl is tevens een kunstgalerij en ze hebben Wifi! We geven een applausje voor deze conceptstore.

Laat een bericht achter

Coffeelabs THE NEXT LEVEL

De Coffeelabs heeft mij de afgelopen winter doorgeloodst. Dag na dag leegde ik mijn (door mijn ouders gesponserde) bankrekening in hun kassa. Voor je oordeelt – het was daar warmer dan in mijn kot, ze hebben fatsoenlijke chai masala`s met sojamelk en elke dag andere taart. Maar toen op een lenteochtend  één van de medewerkers, die ik natuurlijk allemaal bij voornaam ken, mij begroette met de term `meubilair`, ben ik toch maar eens begonnen mijn zonden te overdenken.

Aangezien ik op dit moment vanuit een hangmat in Peru deze bekentenis opschrijf, ben ik nog niet volledig afgekickt. En de reden is deze: Coffeelabs THE NEXT LEVEL.

Bij gebrek aan aan een tuintje of terras dacht ik in de zomer op een natuurlijke en pijnloze manier van mijn verslaving af te raken. Maar toen opende mijn favoriete koffietentje het grootste dakterras ooit. Inclusief grasmat, strandstoelen, ijskoffie en Vedettjes.  Dit kleine stukje cheap custom essay writing services oase  bevindt zich op de tweede verdieping van het gebouw en is dus niet van buitenaf zichtbaar. Dus ben je net als elke andere Antwerpenaar een parkmens, maar valt de taak ‘jezelf van eigen salades en ijsthee te voorzien’ je te zwaar, beklim dan die paar trappen.

En ben je allergisch voor de zon of gewoon een beetje depressief, er is ook een nieuw binnengedeelte dat grenst aan het terras. Af en toe wordt er een feestje gegeven en dan blijkt Coffeelabs ook nog eens de perfecte plek te zijn om een hipster-one-night-stand op te pikken. Aanrader.

Door: Mirke Kist

(foto van Coffeelabs)

Laat een bericht achter
Adres: Tramplein 3
2600 Antwerpen
Berchem
Toon op kaart

Wattman

Wij hebben heel wat redenen om eetcafé Wattman te bashen. Ten eerste kan je er niet met een gewone bankkaart betalen, enkel met visa of mastercard (lieve Antwerpse ondernemers, we willen niet opdringerig overkomen, maar SCHAF ZO’N APPARAATJE AAN waarbij dat wel kan. En het liefst nog voordat met contant geld betalen retro wordt…). Ten tweede is er geen WIFI, where the hell are we when we’re not online? Ten derde hangen er camera’s, die niet gericht zijn op de kassa, maar op de tafels (wat moet dat spannend zijn om terug te kijken: ‘she killed her food!’ ‘oh my god, she did!’).

Maar. Die vrolijke kleurtjes daar in die Wattman, dat doet iets met ons. Het personeel heeft ook best vaak een glimlach op het gezicht en we worden, zonder overdrijven, zielsgelukkig als we een CHOCOTOF op het theeschoteltje zien liggen (diegene die dit verslavende snoepje heeft uitgevonden is een held). Gelukkig worden we ook zeker van de klassieke Wattburger met bacon, koolsla, kaas, een slaatje en frietjes voor een klein prijsje.

We komen hier niet voor de (dure) lunchbroodjes, maar wel weer voor een koffietje tussendoor of voor de rijkelijke salades die je in de zomer buiten op het terras kan nuttigen, op de olijk gekleurde stoeltjes natuurlijk. In de winter zit je heel knus binnen, beneden, met je -hopelijk- gelukkige relatie of boven met een groep -hopelijk- gezellige vrienden. Goh, wat worden we eigenlijk blij van de Wattman als we er zo aan denken…

Tip: in het weekend wordt de 2e etage omgetoverd tot speelkamer voor de leuke kinderen die je liever boven leuk wilt laten doen, zodat je beneden er geen ‘last’ van hebt.

Laat een bericht achter
Adres: Damplein 13, 2060 antw
erpen
Noord
maandag gesloten
Toon op kaart

ZEPPELIN

Wat is er mis met ‘Noord’? vragen we ons zo nu en dan af. In de meeste (grote of kleine) steden wordt ‘Noord’ geassocieerd met marginalen, criminelen en mensen die zich niet wassen. Zo heb je Brussel Noord, Amsterdam Noord en Antwerpen Noord ‘waar je liever niet zou willen wonen’. Maar die tijd van de Noordse marginalisering lijkt ten einde te komen. Enthousiaste buurtbewoners en fanatieke kunstzinnigen nemen het ‘Noord’ over met een beetje hulp van de (gemeentelijke) overheid.

Antwerpen Noord is hip nowadays. Het is retecool als jij in Noord een appartement hebt en wacht maar ‘over een aantal jaar wil iedereen hier wonen’ zeg jij heel tof op café. Het duurde bij ons even, maar wij zijn ook om. In Noord gebeurt het. Een rommelmarkt onder een brug. Een corona drinken bij de Portugees op de hoek. Lekker zonnebaden in het park of cocktails drinken op het Damplein.

Dat laatste mag wat meer in the picture, want daar wordt te weinig over gerept. Omdat Antwerpen Noord toch altijd iets verder fietsen is? Geloof ons, je bent er in een poep en een scheet. En als je er bent, wil je waarschijnlijk als niet-Noordse op een ligstoel bij de Cargo Zomerbar in Park Spoor Noord neerploffen, maar blijf daar niet te lang, want ietsepietsie verderop ligt het Damplein met haar gezelligheid.

En daar zit een héél leuk cafeetje dat, onze excuses, nog altijd niet op onze website vermeld stond. ‘ZEPPELIN’. Het zusje van eetcafé Caravan aan de overkant. Het excuus ‘het is zo ver’ mogen we echt niet meer gebruiken, want op het Damplein kan je héél goed chillen en Seefbiertjes drinken. Of een soepje verorberen. Een spaghetti desnoods. Je kan lekker in het zonnetje op het terras een caffenation koffie drinken of een homemade limonade bestellen. Wil je het cheap-cheap? Neem je eigen bammetjes mee!

Kortom: de tijd van Noord gestoord is voorbij, de tijd van Noord zegge het voort is gekomen.

Laat een bericht achter
Adres: Montignystraat 21,
2000 Antwerpen
't Zuid
di-do 11-2, vr-za 10-3, zo 10-2
Toon op kaart

Nonkel Wannes

Je hebt van die hele vieze nonkels. Zo één die op de jaarlijkse familiebijeenkomst altijd vraagt of je op zijn schoot komt zitten. Ook al ben je inmiddels 25. Hij heeft vettige haren en de huidschilfers schitteren op zijn tweedehandsjasje. Als hij lacht komt de geur van alcohol, te veel vlees en look naar boven en wanneer je langs de buurt met rode raampjes fietst, denk je gek genoeg meteen aan hem.

Maar gelukkig zijn er ook nog andere nonkels, nonkels zoals Nonkel Wannes. Dit zou zo’n oom kunnen zijn die het jongste broertje is van je moeder (nakomertje) en waarmee je maar zes jaar scheelt. Zo’n nonkel die veel te tof is om jouw nonkel te zijn en waarmee je vroeger liever andere spelletjes wilde spelen. Zo één.

Wannes heeft op een van de beste zonhoekjes van ’t Stad zijn café geopend. We waren benieuwd, dus we namen plaats op het terras met de zon op ons bakkes. Heerlijk. Grote glazen héle lekkere rode wijn maakten Nonkel Wannes nog aantrekkelijker. We vroegen aan de nonkel, die niet de echte nonkel Wannes bleek te zijn maar wat maakte ons het uit, of hij onze magen kon vullen.

‘Ik heb een iel lekkere spaghetti voor jullie, het recept komt van mijn moeder,’ zei hij trots. Ach, dachten wij, zo schattig. We bestelden gelijk nog een rode wijn. Terwijl goede muziek uit de boxen over het terras schalde, likten wij onze bordjes leeg en dronken we en dronken. We wilden meer! En we kregen meer: een huisgemaakte tiramisu met een aardbeienlikeurtje. Nonkel Wannes definitely knows how to satisfy his little nieces.

’s Avonds kan je bij Nonkel Wannes verder drinken en de volgende dag kan je er rond lunchtijd weer terecht voor een uitgebreide croque-monsieur. Wij hebben sowieso onze nieuwe favoriete nonkel gevonden. Tot snel.

(foto van Nonkel Wannes)

Laat een bericht achter
Adres: Vlaamsekaai 40,
2000 Antwerpen
't Zuid
dinsdag gesloten
Toon op kaart

Tinsel

In Antwerpen wordt vaak gelachen met de Leuvenaartjes, die als vissen in een bokaal niet beseffen wat er achter hun kerktoren ligt en die walgelijke stopwoordjes als ‘ket’ en ‘gemaan’ in de openhangende mond nemen. Genoeg gelachen nu. Het is immers geen Antwerpse, maar wel een 25-jarige Leuvense (= Tine) die de topontbijtplek Farine van de dood heeft gered. Zulke heldendaad verdient een erehaag in de plaats van hoongelach.

Mede dankzij het sektarisch verleden van de Leuvenaars (scouts, chiro, internaat), weten we dat ze altijd voor elkaar klaar staan. Begint de één een Pandafeestje in Antwerpen, is de rest van Leuven (het is maar klein) erbij voor een dansje. Wij hadden wel zin in wat Leuvense gezelligheid en besloten een zondagochtendantikaterontbijt te eten bij Tinsel (afgeleide van Tine).

We lachten hemelsbreed toen we de verbeterde indeling en de vormgeving zagen. Iel schoon. Maar we lachten minder toen we lang moesten wachten op onze favoriete Normo koffie en groene thee. We hadden het kunnen weten, Leuvenaars slapen uit op zondagmorgen… Ergens had Tine wel op de afwezigheid van haar vriendjes gerekend, want de bestelling moesten we zelf op een briefje schrijven en bij haar afgeven.

Toen ze het ontbijt -inmiddels lunch- kwam brengen excuseerde ze zich voor de vertraging. ‘Ik ben pas net open.’ Ze lachte haar tanden met spleetje bloot, waardoor we haar onmiddellijk vergaven. Het eten was héérlijk, de koffie nog beter, we konden het niet helpen, we werden verliefd (op Tine of op Tinsel daar zijn we nog niet uit). Het enige waar we niet blij mee waren, was dat haar Leuvense broeders en zusters niet een handje mee hielpen. Te veel gedronken weer zeker? Zij stond er wel he mannekes. Tinsel welkom in Antwerpen, we’ve got your back.

 

Op zondagavond nodigt Tine je uit om zelf te kokkerellen bij Tinsel!

Laat een bericht achter
Adres: Sint-Lambertusstraat 1
2000 Antwerpen
Berchem
ma-vr 9.30-18.30, zo: 12-18
Toon op kaart

Kornél

Kornél = koffiebar + atelier + expo

Zowel artistieke vogels als ronde Berchemse buurvrouwen voelen zich hier thuis. Terwijl Liesje de koffie laat lopen, vloeit de inspiratie hier als vanzelf uit je hoofd. In het atelier kan je eindelijk dat meesterwerk schrijven. Wie weet val je hier wel op een charmante illustrator, fotograaf of universiteitsprofessor klassieke filosofie, en dat kan nog boeiende  samenwerkingen opleveren… Oftewel een artistiek datingbureau dus, maar dat heb je niet van ons.

Heb je geen zin in dat meesterwerk of ben je een ronde Berchemse buurvrouw, dan kan je lekker relaxen in de koffiebar. Johnny Cash in de lucht, Bernard op het tafeltje (capp met donkere chocolade, cacao en nootmuskaat) en wie weet komt de inspiratie dankzij de expo aan de muren dan toch opeens opzetten. Waarna je enthousiast een bureautje in het atelier kan inpalmen en aangestoken door de sfeer aan je eigen De ontdekking van de hemel kan beginnen.

Door: Anneleen van Offel

Laat een bericht achter
Adres: Oude-Koornmarkt 69
2000 Antwerpen
Historisch Centrum
elke dag open tot 18u
Toon op kaart

Sussies en koffie

Sussies Vintage is hip! Maar ze wilden nog hipper zijn! Een koffiebar beginnen misschien? Maar ja, een dertiende koffiebar in een dozijn openen was echt geen optie in Antwerpen. Dan zou het beginnen lijken op een plaag en plagen zijn zo jaren 1400! Dan maar brainstormen over iets origineler. En ja hoor, een buitengewoon geniaal persoon kwam op het idee om een koffiebar in te planten in de vintagewinkel zelf!

Het is de ideale manier om even te pauzeren tussen het bekijken van schreeuwerige truien door. En terwijl je geniet van een koffietje, kan je de vintage meubels testen. Ook theeliefhebbers komen hier aan hun trekken, want de speciale theesoorten zoals de ‘flower power’ komen he-le-maal vanuit Amsterdam. Mm kruiden uit Amsterdam…dat wordt weer een destructieve namiddag. Voordat de conservatievelingen onder ons beginnen te hyperventileren: geen zorgen, de koffie komt net zoals overal van die goeie ouwe Caffènation (hoe rijk zijn die inmiddels?)!

Nog pluspunten voor wie gierig is of wie er niet van houdt wanneer vrouwen praten zonder dat hen iets gevraagd wordt: je mag hier je eigen tweedehands boterhammetjes opeten én de paspoppen zijn het ideale gezelschap: de perfecte maten en héle goede luisteraars.

Tip: Gelukkig blijft Sussies niet in oma’s tijd hangen, want online kan je ook bij Sussie bestellen en Sussies’ zusje zit in Utrecht. Mocht je er geen genoeg van krijgen.

Laat een bericht achter
Adres: Vrijdagmarkt 12
2000 Antwerpen
Centrum
Wifi!
Toon op kaart

In de Roscam

Genoeg gehoord over Michael Roskam. Oké hij heeft een mooie film gemaakt en hij zal dan wel Hollywood’s “lievelingetje” zijn, maar zolang wij niet bij hem thuis worden uitgenodigd voor een aperitiefje, verkiezen wij nog altijd het terras van café in de Roscam. Door al het gezeur over onze nationale trots zou je bijna vergeten dat het café ook nog bestaat! Bovendien is zijn echte naam Michael Reynders, OOH! Tijd om wat meer aandacht te besteden aan de authentieke Roscam (met een c).

Mocht je ooit per ongeluk op de Groenplaats belanden en helemaal gek worden door de drukke toeristen, overbodige souvenirwinkels en ongezellige tavernes, vlucht dan richting Vrijdagmarkt. Op een steenworp van het vervelendste plein van Antwerpen ligt misschien wel het gezelligste. Beter nog: daar bevindt zich het heerlijke terras van café in de Roscam.

Lekkere gezonde broodjes, romantische koffiekopjes en de kasseirijke ondergrond maken het er ideaal om een namiddagje rustig weg te dromen. Voor de einzelgängers is er ook een heel gamma aan kranten en tijdschriften aanwezig.

En dan hebben we nog niet de grote troef vermeld: Taartine zorgt voor de heerlijkste taart die met extreem veel zorg wordt gepresenteerd op je bord. Op vrijdag kan je tussen je happen taart door, even gaan snuisteren tussen de antiek op de markt. Aanrader!

Laat een bericht achter