In de Nederlandse boekwinkels zie je ze steeds vaker in de etalage liggen: Hemmerechts, Lanoye, Brusselmans. Vlaamse literatuur is weer hot. Als jij ook warm loopt voor deze schrijvers of eens kennis wilt maken is daar maar één plek voor: het Letterenhuis, in het oude centrum van Antwerpen. Ook wel bekend als het totaalgeheugen van de Vlaamse literatuur. Met een archief van honderdduizenden foto’s en maar liefst tweemiljoen brieven is er geen plek ter wereld waar de geschiedenis der Vlaamsche letteren zo levendig is als hier.
In het Letterenhuis is een museum ingericht met een selectie uit het archief. Je loopt langs een tijdlijn die je van de vader van de Vlaamse roman, Hendrik Conscience, helemaal naar de schrijver van het Boekenweekgeschenk 2012 leidt: Tom Lanoye. Brieven aan vrienden, manuscripten vol doorgehaalde woorden en bijgekrabbelde zinnetjes, foto’s van bureaus bezaaid met boeken en papieren. Je zou bijna gaan denken dat schrijvers ook mensen zijn. En dat is precies de magie van het Letterenhuis.
De auteurs die je zelfverzekerd ziet poseren op de achterflap van een roman krijgen hier ook een andere kant. De kant van de ambachtsman die tot in het holst van de nacht kan twijfelen over een punt of een puntkomma, maar uiteindelijk zijn moeder opbelt om uitsluitsel te krijgen.
Naast de vaste tentoonstelling is er ook steeds een tijdelijke tentoonstelling. Bijvoorbeeld over het leven en werk van Louis Paul Boon, of zoals in 2010 over de wereld van Elsschot. En als je dan nog niet verzadigd bent, zijn er op regelmatige basis lezingen bij te wonen van voorname figuren uit de literatuur. Geen letterfreak die hier op zijn honger blijft zitten!
Door: Tiemen Hiemstra