Studeren in Antwerpen

Beste Hollander (oei deed dat pijn?),

Mijd jij verjaardagsfeestjes omdat je altijd aan de tand wordt gevoeld door tante Zus en oom Zo over wat jij eigenlijk aan het doen bent met je leven? Scoor je op ambitie een nul? Heb je de zoveelste stage in het buitenland achter de rug waardoor je platzak bent? Doe je alweer een traineeship waar je geen donder voor wordt betaald? En heb je nog steeds geen (vast) werk? Er is een oplossing.

Je moet toch al zeker tot je 70e aan die Arbeit, waarom plak je er dan niet een jaartje studeren aan vast? Geen geld? Ga naar België. Bij de buren doen ze niet moeilijk over langstudeerders noch hoef je voor een extra master duizenden euro’s neer te tellen. Wij geven je 12 redenen waarom het aantrekkelijk is om in België, en dan met name natuurlijk in Antwerpen, te studeren.

 1. In Antwerpen spreekt men Nederlands, maar je bent toch in het buitenland. Wauw. Nadeel: hoge telefoonrekeningen. Voordeel: Antwerpen is om de hoek.
 2. Een studie kost rond de €600,-….
 3. Een kot of een (studio)appartement in Antwerpen is aanzienlijk goedkoper dan in grote steden in Nederland en er is veel keus. Bovendien hoef je niet ‘de allerleukste te zijn’ om een kot te bemachtigen.
 4. Een pintje kost gemiddeld €1,42,-, lazen we (maar niet in Antwerpen, tenzij je naar de echt marginale kroegen gaat, die zijn overigens wel altijd het best.).
 5. Je krijgt gewoon studiefinanciering. En je krijgt of een OV waarmee je tot de grens gratis kunt reizen -een retourtje heb je dan vanaf €7,80 (onder de 26)-, of je kan een reisvergoeding van €90,- aanvragen.
 6. Het Belgische onderwijs wordt over het algemeen heel goed geaccrediteerd (dank aan het strenge katholieke basisonderwijs).
 7. De toelatingseisen voor studies als geneeskunde, tandheelkunde en diergeneeskunde zijn minder streng (let wel: een groot deel van de Nederlanders haalt niet het eerste jaar).
 8. Kunstenaars kunnen nog een speciale uitkering aanvragen (kunstenaarsstatuut).
 9. Heb je een voet in het ene land en in het andere land, betekent dat je creatief om kunt gaan met banen zoeken en subsidieaanvragen.
 10. Je leert er nieuwe Vlaamse woorden en zinsconstructies bij. En als je je best doet maak je kans op Vlaamse vrienden.
 11. Dus jij niet wete wat te doen met leve? Je kan je nog tot en met september aanmelden voor bijna elke studie in België!
 12. En tijdens het kringgesprek op het volgende verjaardagsfeest ben je sowieso de bom. Ge-ga-ran-deerd.

Tot in Antwerpen (en over de nadelen praten we wel verder op café)!