Adres: Koning Astridplein 27
2018 Antwerpen
Stationsbuurt
géén nachttreinen, helaas...
Toon op kaart

Centraal Station

Het Centraal Station is prachtig gerenoveerd en geeft het gevoel van thuiskomen. Vroeger stond er op de plek van het nieuwe gedeelte een grote koekjesfabriek, vandaar de naam ‘Antwerpen koekenstad’, nu wordt er daar heel af en toe een feest gegeven (aanrader). In het Centraal Station vind je verder veel goud, een man die elke week capoeirales geeft, gratis Wifi en natuurlijk ook: treinen.

Zo’n drie keer per maand, stap ik in de beruchte internationale trein naar Amsterdam. Ik weet niet hoe vaak mijn trein de afgelopen drie jaar ‘is afgeschaft’, ‘vertraging heeft tot nader te bepalen’ of dat er werd omgeroepen dat er, om één of andere duistere reden, ‘geen machinist aanwezig is’. Ik weet niet hoe vaak ik heb moeten staan in de trein tot aan Rotterdam (dat is een uur verderop) of hoe vaak ik in de trein ruzies heb meegemaakt tussen verhitte reizigers en conducteurs (‘Maar als het vol is, dan mogen we toch eerste klas?’ ‘Nee, meneer, sorry, de mensen hebben daarvoor betaald en u niet.’).

Ik wil niet weten hoeveel geld ik in totaal al kwijt ben aan de belachelijk dure treinkaartjes of aan het onnodig kopen van eten als ik wéér moest wachten. Ik weet niet hoeveel stress de trein mij heeft bezorgd door maar eens in het uur te vertrekken… Ik weet niet hoeveel energie ik heb verspild door te schelden op één of andere God als de trein wegreed zonder mij (ze zouden een cursus mindfulness moeten aanbieden op het Centraal Station). Noch weet ik niet hoe vaak ik op het punt stond een treinterrorist te worden omdat ik, dankzij het spoor, de zoveelste afspraak op vrijdagavond had gemist of omdat ik helemaal niet meer op mijn bestemming kon komen.

Hoeveel ik ook klaag over de verbinding Amsterdam-Antwerpen en terug, raakte ik toch lichtelijk in paniek toen ik hoorde dat de internationale trein zou worden afgeschaft. Want helaas zou ik ook niet weten wat ik zonder de communicatiegestoorde NMBS en NS zou moeten. Ik heb mijn rijbewijs gehaald, ik heb de Eurolines bus geprobeerd, ben uit wanhoop in de Thalys gesprongen, ik heb gecarpoold, maar zwak als ik ben, ging ik steeds weer met hangende pootjes terug naar mijn oude vertrouwde vertraagde intercity trein.

Maar ach, zodra ik uitstap in het Centraal Station van Antwerpen, op de roltrappen mijn tassen laat rusten en de grote gerenoveerde hal langzaam dichterbij zie komen, verdwijnen al mijn frustraties en ben ik opgelucht en blij tegelijkertijd, omdat ik in ieder geval wél weet dat de trein me heeft gebracht naar de plek waar ik me thuis voel.

Tip: Koop geen retourtje in België, een treinkaartje is goedkoper in Nederland én één maand geldig (mits ze niet wordt afgestempeld). Als je reist op vrijdagmiddag om 17uur vanuit Antwerpen, weet je zeker dat de conducteur er niet langs kan door de drukte…

Teken de petitie: BEHOUD DE BENELUXTREIN!!

Door: Emma Lesuis