Johan van Dyck heeft het goed begrepen. ‘Wij Belgen zijn goed in bier brouwen.’ Dus brouwde hij bier en zag dat het goed was. De mensen om hem heen proefden dat het goed was. Hij had goud in handen! Zo bleek op the World Beer Cup in Amerika (2012), waar zijn Seefbier uit bijna 4000 verschillende soorten bieren als winnaar werd gekozen. Maar ook laatst nog bij de Global Craft Beer Awards in Berlijn (2014) was hij numéro uno. En terecht, want het Antwerpse biertje van van Dyck smaakt naar meer.
Het begon allemaal zo’n honderd jaar geleden. Een bekende Antwerpse pint heette Seefbier en werd gebrouwd in o.a. Antwerpen-Noord. Omdat het bier rijkelijk vloeide onder de buurtbewoners, kreeg de wijk de naam Seefhoek. Het was een relatief arme buurt en vandaag de dag staat de Seefhoek nog erg gevoelig op de politieke agenda. We quoten voormalig burgemeester P. Janssens: ‘Ik kom wel in de Seefhoek, maar dan zonder camera’s.’ Wij doen het hem niet na. Desalniettemin is de Seefhoek the place to be als je een andere taal spreekt, als je snoepjes nodig hebt, als je Vlaams Belangers zoekt of als je van Suske en Wiske houdt (jaja, Willy Vandersteen is hier opgegroeid, eindelijk snappen we waarom Jerommeke niet kan praten… en ohoh, wat zullen we weer overspoeld worden met berichten van gevoelige ‘wij zijn wel tof hoor’-Seefhoekers).
Het Antwerpse biertje ging verloren in de jaren dertig, maar Johan van Dyck, de man achter de Antwerpse Brouw Compagnie, schonk het biertje nieuw leven. Hij heeft lang naar het recept moeten zoeken (zo’n drie jaar), maar dan heb je ook wat. Wij golddiggers doen niks liever dan drinken en dronken worden van het ‘troebel blond bier met een kruidige smaak’. Een geweldig retrodesign op de glazen maakt het helemaal compleet. Proef het Antwerpse goud to be sure it’s your cup of beer (o.a. in de Mombasa, Cargo bar in Park Spoor Noord, Rataplan, Pallieter…), wij zeggen vast schol!