Te bont.

“Maak het niet te bont,” kreeg Maxima nog wel als advies in 2009 toen bekend werd dat ze de Dom Bontje award had gewonnen. Maar de prinses luisterde niet, want stel je voor wat haar internationale prinsessenvriendinnen zouden zeggen als ze vertelde wat die ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’-Hollanders haar nu weer verweten (“eerst mijn padre en nu dit, het is niet eerlijk!”).

Maar wie niet luisteren wil, moet op de blaren zitten. De Hollanders waren meedogenloos en gaven de Argentijnse dit jaar alwéér de beruchte award omdat ze o.a. een paar overleden wasberen om zich heen had hangen. Haar beroemde uitspraak over prins Willem-Alexander “hij is een beetje dom”, kreeg ze tien keer zo hard terug. Ze zal voortaan achter haar schouder moeten kijken of er niet één of andere verwilderde dierenactivist met rode spuitbus haar op de hielen zit…

Een grote ‘OMG Maxima draagt bont’ heisa dus, terwijl bont bijna niet meer weg te denken is uit ons straatbeeld. Mede dankzij de populaire bontkraag die gedragen wordt door boefjes die op deze manier onherkenbaar blijven op bewakingscamera’s. Maar de bontjas an sich is nog een ander verhaal. Als je in Amsterdam met een echte bontjas loopt, dan moet je oppassen, maar in Antwerpen is het dragen van een bontjas sociaal geaccepteerd. Vooral veel madammen lopen nog met een bontje uit kolonietijd (ai pijnlijk, laten we er maar niet op in gaan), maar ook creatieve studenten trekken steeds vaker een vachtje aan.

Voordat we boze mails krijgen dat ‘bont dragen zo niet cool is’, wij wijzen alleen op het feit dat er op de zaterdag-zondag markt op het Theaterplein in Antwerpen, veel bontjassen te koop zijn (en niet hypocriet doen als je wel leren schoenen draagt of foie gras eet met het kerstdiner). Maar niet alleen daar, ook in de tweedehands winkels of op de Sjacherbeurs heb je een grote kans dat je aan wijlen meneer Vos zijn vachtje kan voelen. Blaas in het bont om te kijken of er inderdaad wat diertjes zijn gesneuveld om jou warm te houden. Stel je voor dat je met een nep dood diertje over straat gaat, dan sta je pas voor aap!

Dus doe een rondje Antwerpen om je guilty treasure te scoren of om je rode spuitbus uit te proberen. Eén troost: het bont dat op het Theaterplein verkocht wordt, is ‘oud’ bont (hoe dubbelop dat ook klinkt). In de dure winkels in de Nationalestraat/ Schutterhofstraat vind je daarentegen de heavy stuff. Die zijn echt te bont.

Luister naar Urbanus’ mening:

Door: Emma Lesuis