Adres: Komedieplaats 18
2000 Antwerpen
Centrum
www.toneelhuis.be
Toon op kaart

Het Toneelhuis (Bourla schouwburg)

Vanaf 2013 wordt het Toneelhuis een ensemble van makers én spelers, dat er met de meeste Vlaamse subsidiecentjes vandoor gaat. FC Bergman, Mokhallad Rasem, Guy Cassiers, Olympique Dramatique, Benjamin Verdonck e.a. zijn alvast in da Bourla house. Ze spelen en maken met liefde theater in deze prachtige schouwburg (en daarbuiten), waar zelfs de kleinste voorstellingen groots worden. De rode brede fluwelen stoelen zorgen ervoor dat je op je gemak bent en makkelijk in slaap kunt vallen wanneer het saai is. Als je een kaartje hebt met een zitplek op het tweede balkon, neem dan zeker ook een kussentje en oorstopjes mee want daar zie je echt niks. Hoe graag je ook wilt.

Af en toe zien we ‘slecht’ theater en zo nu en dan ‘goede’ dingen (maar wie zijn wij: wij zijn nogal ludiek, dus hecht geen waarde aan onze mening). Natuurlijk bestaat er in de kunsten ook niet zoiets als ‘goed’ of ‘slecht’ (zeggen ze) en dat wordt nog eens benadrukt in de recensies van grote kranten: voor het gemakje krijgt bijna alles vier sterren tegenwoordig. Wij blijven met grote hoop naar het theater gaan voor die ‘goede’ momenten, die momenten dat je vergeet dat je de verkeerde schoenen aanhebt, dat je vergeet met wie je bent, wat je straks gaat doen, wat je had moeten doen, die intieme momenten tussen jou en de acteurs.

Wij vinden het prachtig om te zien hoe een acteur of een actrice the shit out of him/herself speelt en alles laat gaan. Dat zouden we allemaal wel willen, ons laten gaan, maar durven we vaak niet (daarom is seks met een acteur of een actrice zo populair). Dus een applaus aan het eind van een voorstelling is wel het minste wat je kan doen voor zij die zich zo schaamteloos gedragen en plein public.

Laat je ook dit nieuwe theaterjaar weer meeslepen, je weet nooit wat je kunt verwachten. En voor de cultuurhaters die zich zo druk blijven maken om ‘die linkse hobby’, willen we graag theatermaker/ regisseur Stef Lernous van Abbatoir Fermé quoten: ‘Foei en fuck you, slecht opgevoede, zure, domme en anonieme onbeschofteriken. Over mijn knie en billekoek met de vlakke hand. Fuck you. Okay?’ En als je Stef kent, weet je dat het een flinke billekoek zal worden. Terecht.