Who’s the Big Black Boss? She is.

Van een wispelturig idee tot de waanzinnige werkelijkheid: Emma is de Mater Familias Der Redacteuren. Deze Hollandse wildebras heeft haar studentenstad binnenstebuiten gekeerd (dat mag u letterlijk nemen) en vat nu samen.Voor elk wat wils: van een tweedehands hoedje tot pinten en ne grote me mayonaise.


Hebt u vragen? Shoot. Emma heeft standaard een lekker antwoord klaar.


Voetgangerstunnel/ skyline Antwerpen

Je hebt een date. Neem hem/ haar voor zonsondergang mee naar de voetgangerstunnel. Deze 572 meter lange tunnel verbindt de stad met de Linkeroever. Hoewel we koude rillingen krijgen bij het uitspreken van de Linkeroever, wagen we het er toch op. Er zijn immers camera’s genoeg, in de tunnel dan. En 31 meter onder de Schelde kan je die date pas echt goed leren kennen. Door het neonlicht valt niets te verbloemen en de tunnel is lang genoeg om aan het einde te beslissen of het een blijvertje is of niet. Zo ja, zet voet op de bodem van de Linkeroever. Zo nee, dan heb je nog een lange weg terug.

Als je uit de lift stapt, is het eerste wat je ziet een bordje ‘midgetgolf 400m’. Wij denken dat dat een truc is om ons te laten verdwalen in het meest curieuze deel van Antwerpen, dus loop gewoon naar rechts en zoek een plekje op het grasveld met de curieuze kunstwerken. Net als sommige mensen op de Linkeroever erg curieus zijn. Doe je rugzakje open, haal daar je picknickkleedje, die plastic bekers en een lauwe fles witte wijn uit en, als hij/zij een babbelaar is, ook die aardbeien. Het is tijd om er wat in te stoppen.

Je gaat dicht bij elkaar liggen, want het is frisjes aan de Schelde. Daar had je van te voren -stom zeg- niet aan gedacht. Het water kabbelt, de lichtjes van de stad flikkeren. Jullie genieten van het geweldige uitzicht op de skyline van Antwerpen. ‘Mooi hè?’ ‘Nou.’ En als jullie elkaar aankijken, is het net als in een romantische film waar je normaal om moet kotsen. Wat we ook vinden van de curieuze Linkeroever, dit is wel de plek where the magic happens.

(Mijd de bosjes, want daar betrap je zij die eindelijk eens goed gebruik maken van het feit dat ze aan de andere kant zijn.)

Laat een bericht achter
Adres: Stanleystraat 1
2018 Antwerpen
Berchem
+ 32 3 289 54 67
Toon op kaart

Café Stanny

Dit is zo’n nonchalant buurtcafé dat eigenlijk te hip is voor een nonchalant buurtcafé, maar ondertussen wel een nonchalant buurtcafé moet blijven. Dus ladies: laat je hoge hakken thuis, doe je kleedje met je gympies aan en je nonchalante lippenstift op. Want de bebaarde buurmannen met bril zijn dol op nonchalance.

In de Stanny wordt heel wat genetwerkt tussen neus en lippen door. ‘Open,’ zo zou je Stanny’s gasten kunnen typeren. Hier worden nogal wat gedachten, fantasieën en ideeën uitgewisseld die er toch nooit van gaan komen. Vergroot je creatieve kennissenkring en schuif aan bij architecten, kunstenaars of zij die artistiek zouden willen zijn.

En mocht je trek krijgen van al dat gebrainstorm, neem dan een lekkere daghap van een euro of 10. Spaghetti bolognese, vegetarische rijstschotel of gehaktbrood, hier eet je beslist je bordje leeg. Met een dikke vette pluim voor de Stanny’s achter de bar en in de keuken (voor wie het interesseert: Stanny is Emma’s persoonlijke favoriet).

Tip: Je kan stappen vanaf Berchem station of een stadsfiets pakken die er tegenover staat.

Laat een bericht achter

Studeren in Antwerpen

Beste Hollander (oei deed dat pijn?),

Mijd jij verjaardagsfeestjes omdat je altijd aan de tand wordt gevoeld door tante Zus en oom Zo over wat jij eigenlijk aan het doen bent met je leven? Scoor je op ambitie een nul? Heb je de zoveelste stage in het buitenland achter de rug waardoor je platzak bent? Doe je alweer een traineeship waar je geen donder voor wordt betaald? En heb je nog steeds geen (vast) werk? Er is een oplossing.

Je moet toch al zeker tot je 70e aan die Arbeit, waarom plak je er dan niet een jaartje studeren aan vast? Geen geld? Ga naar België. Bij de buren doen ze niet moeilijk over langstudeerders noch hoef je voor een extra master duizenden euro’s neer te tellen. Wij geven je 12 redenen waarom het aantrekkelijk is om in België, en dan met name natuurlijk in Antwerpen, te studeren.

 1. In Antwerpen spreekt men Nederlands, maar je bent toch in het buitenland. Wauw. Nadeel: hoge telefoonrekeningen. Voordeel: Antwerpen is om de hoek.
 2. Een studie kost rond de €600,-….
 3. Een kot of een (studio)appartement in Antwerpen is aanzienlijk goedkoper dan in grote steden in Nederland en er is veel keus. Bovendien hoef je niet ‘de allerleukste te zijn’ om een kot te bemachtigen.
 4. Een pintje kost gemiddeld €1,42,-, lazen we (maar niet in Antwerpen, tenzij je naar de echt marginale kroegen gaat, die zijn overigens wel altijd het best.).
 5. Je krijgt gewoon studiefinanciering. En je krijgt of een OV waarmee je tot de grens gratis kunt reizen -een retourtje heb je dan vanaf €7,80 (onder de 26)-, of je kan een reisvergoeding van €90,- aanvragen.
 6. Het Belgische onderwijs wordt over het algemeen heel goed geaccrediteerd (dank aan het strenge katholieke basisonderwijs).
 7. De toelatingseisen voor studies als geneeskunde, tandheelkunde en diergeneeskunde zijn minder streng (let wel: een groot deel van de Nederlanders haalt niet het eerste jaar).
 8. Kunstenaars kunnen nog een speciale uitkering aanvragen (kunstenaarsstatuut).
 9. Heb je een voet in het ene land en in het andere land, betekent dat je creatief om kunt gaan met banen zoeken en subsidieaanvragen.
 10. Je leert er nieuwe Vlaamse woorden en zinsconstructies bij. En als je je best doet maak je kans op Vlaamse vrienden.
 11. Dus jij niet wete wat te doen met leve? Je kan je nog tot en met september aanmelden voor bijna elke studie in België!
 12. En tijdens het kringgesprek op het volgende verjaardagsfeest ben je sowieso de bom. Ge-ga-ran-deerd.

Tot in Antwerpen (en over de nadelen praten we wel verder op café)!

Laat een bericht achter

Een beetje veel liefde… bij Milkshake Festival!

Daar waar er genoeg festiviteiten in de zomer in Antwerpen en omstreken te bezoeken zijn, wagen wij ons naar een heus ander spektakel in de hoofdstad van onze noorderburen.
Aan commerciële festivals rondom Amsterdam geen gebrek, eerder zo’n overvloed dat je ze liever mijdt dan bezoekt. Daarom zijn er ook steeds meer festivals die iets bijzonders willen uitdragen, chique gezegd ‘out of the box’ willen zijn. Het probleem bij veel van dat soort festivals is dat het even leuk is, maar als het grote publiek er lucht van krijgt, dat het dan binnen een mum van tijd overspoelt raakt met hipsters in precies dezelfde kledij. Zo hip, dat het niet hip meer is.
Toen we hoorden van het Milkshake festival, was dat anders. Air en Paradiso hadden de handen ineen geslagen voor een zogeheten liberaal festival. Klonk ons als muziek in de oren, want liberaal betekent onbevooroordeeld, dat betekent lekker anders, en daarom ‘out of the box’. Met het vooroordeel dat dit weer het zoveelste festival zou zijn met Bershka broekjes, luchtige hemdjes, haarbandjes, ging er een wereld voor ons open.
Het idee achter het Milkshake festival is: ‘Niet moet, alles mag’. De wereld is van iedereen, respecteer elkaar en vier de liefde. En dat gebeurde!
Wat een goede vibe, wat een glitters! De uitdossingen, die we voorbij zagen komen waren uitbundig, kleurrijk en nét even anders. En dan nog maar te zwijgen over de vrolijke deuntjes die op de verschillende stages uit de speakers schalde. Voldaan liepen we ’s avonds het terrein van Westerpark af. Ook al was dit de vierde keer dat dit festival georganiseerd was, toch hadden de zogeheten hipsters het nog niet ontdekt en hield dit festival zijn karakter zoals deze bedoeld was; een bonte verzameling van mensen, die elkaar vrij laten en respecteren. Ja dat is de liberale liefde.

Door: Isabelle Cannoo

Comments Off on Een beetje veel liefde… bij Milkshake Festival!
Adres: Van Baurscheitlaan
2100 Deurne

mei-okt
Toon op kaart

Boekenberg ecologische openluchtvijver

Een klein paradijs op aarde vind je in Deurne. Of all places. We vonden het niet zo gek dat we hier nog nooit waren geweest, want what the fuck is Deurne. Voor Deurne kwamen we dus niet, voor de Deurneraars in de eerste plaats ook niet, maar we wilden wel graag gebruik maken van hun Deurnse paradijs (een kleine 10 minuutjes fietsen vanaf Berchem station).

In het romantische Boekenbergpark ligt de openlucht zwemvijver verstopt (we mogen het niet mooier maken dan het is). Toen we de ultieme chillplek zagen liggen, werden we stante pede gelukkig. Het is hier prachtig. Er zijn lockers voor je spullen, douches voor je viezigheid en een instructie voor zwemmersjeuk. ‘De jeuk wordt veroorzaakt door larven van wormpjes die bij eenden of andere watervogels voorkomen: Trichobilharzia. Deze kunnen een klein stukje in de menselijke huid binnen dringen.’ Dit kan al na 10 minuten opkomen. Alleen in het ergste geval overleef je het niet.

Het water was (lekker) koud. Een man naast ons, zwom met een wc-borstel in zijn hand ‘om de roosters van ongedierte te bevrijden’. Hij zou beter eerst het ongedierte in zijn rughaar onder handen nemen. Toen we eenmaal aan het koude water en de beestjes gewend waren, klonk uit het niets een stem door een megafoon: ‘op de rand zitten of staan is verboden’. We vroegen ons af wie ons stoorde tijdens onze poging borstcrowl. Een verdachte duif vloog de boom in. We kregen de kriebels en in plaats van op een horloge te kijken, keken we naar onze huid: inderdaad, tijd om eruit te gaan.

Toen we wilden douchen, moesten we ons eerst droogdeppen voordat we eronder mochten (..). We pasten ons aan, we waren immers te gast in Deurne. Op het zalige grasveld rustten we uit van de flinke inspanning die we achter de rug hadden. En terwijl de zon het ongedierte op onze huid wegbrandde, misten we één ding. Lieve Deurneraars: willen jullie alsjeblief een frietkot plaatsen bij de vijver? Dan maken jullie ons nog gelukkiger dan we op jullie terrein al waren.

(In de winter zwemmen hier ijsberen. Inderdaad, je leest het goed.)

Laat een bericht achter

Fietsen door Antwerpen

De beste manier om Antwerpen te ontdekken, is door de stadsfiets te nemen. Dit rode gevaarte wordt your new best friend. Vooral na het uitgaan of na het shoppen is dit veloke ideaal en er zit zelfs (een soort van) mandje voorop! Hiep-hoi.

Sinds 7 juni kun je voortaan ook je fietsje parkeren op de Linkeroever (eindelijk hoort de overkant een beetje bij ‘t Stad). Er zijn 800 extra fietsen en meer dan 60 fietsstations in de binnenstad (voor deze promotie van A mogen we best wat vangen, meneer de burgemeester).

Prijs:
€3,8 per dag
€9 per week
€37 per jaar (geen wachtlijst meer!)
Je kan met creditcard betalen, via Internet of ga langs de stadsfietswinkel in Centraal Station.

Een paar dingen waar je wel op moet letten:

– Waar de fuck is de volgende fietsstandplaats nou weer?
– Heb je een fietsje met een platte band, dan moet je vijf minuten wachten…
– Je komt aangeracet en de fietsstandplaats is VOL, nu moet je alsnog een heel stuk lopen…
-Afmelden na gebruik (met pasje), om onverwachte kosten te voorkomen.

Tip: Met z’n tweetjes? De één zit op het zadel met de beentjes in de lucht en de ander trapt en stuurt… (wij zijn niet verantwoordelijk voor eventuele ongevallen)

Kijk hier voor meer info. En hier vind je een Google map met alle velo locaties door ‘t Stad.

Laat een bericht achter

Urbanus: Vlaamsch Trotsch

Ik heb een rare eigenschap: als Nederlander ken ik het hele repertoire van Urbanus uit mijn hoofd. Regelmatig schieten zijn teksten door mijn hoofd en wordt mijn omgeving gek als ik weer eens een performance doe van Madammen in ’n Bontjas. Een vriendinnetje woont in Gent en nodigde ons vorig jaar uit voor de Gentse feesten, omdat wij dit WAAANZINNIG zouden vinden en die kans konden we natuurlijk niet laten liggen. Toen ik hoorde dat Urbanus zou optreden, werd ik lichtelijk gek, omdat ik mijn held eindelijk eens in levende lijven zou zien. Maar goed, Nederlanders die dol zijn op deze komiek, cabaratier, zanger en acteur -dus in mijn woorden een Vlaamse alleskunner- daar zijn er maar weinig van. Dus het was behoorlijk lastig om mijn vriendinnen mee te loodsen naar zijn optreden. Daar kwam ook nog eens bij dat Gent die avond geteisterd werd door tropische regenbuien en het optreden van Urbanus in de open lucht plaatsvond. Geen nood aan de man, ik stond (bijna) vooraan! Terwijl ik vrienden had gemaakt met de jongens voor mij, zodat ik stiekem een paar meter dichter bij mijn held zou staan, kwam Urbanus op. Hij had niet zomaar een outfit aan, maar een compleet krantenpakket met waarschijnlijk het laatste nieuws erop. Het leek wel of Red Bull een energiebommetje had losgelaten op het podium. De sfeer zat er lekker in met Hottentot hier en Hottentot daar, maar toen Maddammen met een Bontjas uit de speakers schalde was ik om. Mijn nieuwe vrienden leken verbaasd dat ik de hele tekst uit mijn hoofd kende en toen ze erachter kwamen dat ik niet uit België kwam maar uit Nederland, vielen hun ogen zowat uit hun kassen. ALLEEE ZIJ IS VAN NEDERLAND, EN ZIJ KENT URBANUS! Die blik, die woorden, daar kon het optreden van Urbanus niet tegenop. Ik voelde me een echte Vlaming en dat voelde goed. Door: Isabelle Cannoo

Comments Off on Urbanus: Vlaamsch Trotsch

Doe mij maar Coffeelabs

Een aantal keer per jaar reis ik vanuit Amsterdam richting Antwerpen, om me een paar dagen onder te dompelen in de Vlaamse cultuur. Ik ga niet alleen twee keer per jaar voor de zogeheten Solden, maar juist ook om lekker op het terras te zitten, op café te gaan en vooral voor de kunst van de barista’s. Want die koffieeee…
In Antwerpen komt de creativiteit je tegemoet. Zo zat ik een aantal maanden geleden op het dak van Coffeelabs, waar de bovenste verdieping was omgetoverd tot start-up, café, restaurant, bar en creatieve broedplaats. En niet onbelangrijk: ze hadden een heel groot dakterras. Het zat nog in een heuse opstartfase, er was geen pinautomaat en overal stonden nog dozen, maar je zag jongens en meisjes aan tafels koffie drinken waar de beste ideeën ontstonden.
De broodjes waren voortreffelijk, de sapjes werden ter plekke vers geperst en we zaten daar maar gewoon, op het kunstgras, steeds verkassend om de laatste zonnestraaltjes op te pikken. Natuurlijk is Amsterdam ook bomvol met hippe tentjes inclusief gratis wifi en verse superfoodsalades, maar juist die imperfectie die ik zag in Antwerpen, raakte mij. Het ging niet om zoveel mogelijk geld te verdienen, maar om een plek te creëren voor jonge creatievelingen, die op hun beurt weer mee zouden werken aan het succes van deze leuke plek.
De zon was gezakt, de koffie had plaatsgemaakt voor een lekkere Duvel en wij waren stil.

Door: Isabelle Cannoo

 

Comments Off on Doe mij maar Coffeelabs
Adres: Volkstraat 45
2000 Antwerpen
't Zuid
Open: di - zo 10 tot 20
Toon op kaart

Coffee & Vinyl

Echte mannen houden van plaatjes draaien. Maar helaas heeft niet elke man de juiste flow in zijn vingers. Weten we uit ervaring. Als je een man aan zijn trekken wilt laten komen, neem hem dan mee naar Coffee & Vinyl. Dit is bij uitstek de beste platenzaak van Antwerpen met echt alle platen (oud en nieuw) waar je ooit al naar op zoek was. Heel gevaarlijk dus voor de bankrekening.

Eigenlijk zou er een foto gemaakt moeten worden van elke platenliefhebber die hier voor het eerst de platencollectie ziet. Grote ogen, verborgen glimlach, het geluk kan niet op. Als je achterin de conceptstore niks te zoeken hebt, ga dan voorin zitten met een koffie van de Caffènation beans of gemberthee van Lombardia en lees wat in het geniale boek van Kees van Kooten dat bij het raam ligt. En als het zonnetje schijnt, staat buiten een strandstoel voor je klaar.

Aussie Emma komt bijna nooit meer achterin bij het vinyl, want dan is haar loon in één keer op. Met een grote tattoo op haar borst, serveert ze ons Vedett en rode wijn met wat nootjes erbij. Ze is getrouwd met een American bandplayer en back in the days speelde ze zelf ook in een band. Basgitaar. Met grote nieuwsgierigheid vragen we door naar het leven als rockstar waar we allemaal wel eens van dromen. Maar die tijden zijn vervlogen, want er is weinig rock’n roll in Antwerpen.

De drankjes zijn op. Het is 20uur, Coffee & Vinyl gaat sluiten. We zeggen bye en thanks tegen Emma, het was haar laatste dag vandaag. Helaas niet terug naar Australië, ‘for now I’m stuck in Antwerp,’ zegt ze met een glimlach. En dat is, zeker als je van koffie en vinyl houdt, toch ook best prima.

Coffee & Vinyl is tevens een kunstgalerij en ze hebben Wifi! We geven een applausje voor deze conceptstore.

Laat een bericht achter