In het rijtje der minderheden op DMMA (zwart, janet, Hollander, marginaal) ontbrak er nog eenS ‘rosse’. Na kort zoeken vonden we Daphné. Met haar achtergrond als West-Vlaming draagt zij een dubbele handicap met zich mee, dus nemen we haar met liefde op in ons team!


In haar garderobe vind je de halve sjacherbeurs terug en wat er allemaal in haar kelder ligt, weten enkel zij die over een grote kennis speleologie en bergbeklimmen bezitten. Alles wat misschien wel ooit eens door iets of iemand gebruikt kan worden, vliegt erin.

Ze is ongehoord en ongedoseerd eerlijk, schaamteloos is dan ook Daphné’s middle name. Creatieve ideeën poept ze in tienvoud uit, tussendoor is ze nog moeder en ze zegt altijd datgeen wat je denkt maar niet zegt, of niet wilt zeggen om gênante momenten uit de weg te gaan.


She is to love or to hate.


Adres: Montignystraat 25,
2018 Antwerpen
't Zuid
open: di-za 10-18u
Toon op kaart

Gusta

Heb je last van je darmen? Of heb je altijd een dip na het eten? Ben je prikkelbaar? Ongeconcentreerd? Stemmingswisselingen? Dan ben je misschien een zeurkous, broeit er een griep in je lijf, heb je last van winterblues of ben je misschien wel glutenintolerant…

In Hollywood zijn er sinds kort geen gluten meer te vinden en is ‘gluten-vrij’ zo uberhip dat het glutenvrije gat in de markt al bijna is dichtgeslibt. Antwerpen hobbelt Hollywood achterna en sinds oktober is er ‘Gusta’. Een gluten- en lactosevrije voedingswinkel die –toevallig of niet- op het eerste zicht doet denken aan een apotheek: clean, wit, grote ramen… Inez, lady of the house, werd gedreven door haar *coeliakie (een glutenintolerantie om u tegen te zeggen) en die ziekte bracht haar op dit geweldige buisnessidee: de eerste Belgische glutenvrije winkel met een behoorlijk ruim assortiment (binnen het glutenassortiment).

Inez verkoopt alleen wat ze zelf lekker vindt: vele soorten pasta, vele rijstsoorten (hopelijk binnenkort ook rijstnoodles) en vele soorten granen. Als de glutenvrije tortilla’s en paneermeel niet uitverkocht zijn, kan ik het online glutenvrij shoppen helemaal achterwege laten. Haar ontbijtgranen bevallen me geweldig, maar wat betreft de koekjes heb ik brute pech. Onze smaken liggen mijlenver uiteen, dan ga ik toch vreemd met het lekkere (en goedkopere) koekjesassortiment van de Carrefour…

Maar verder niets dan goeds over Gusta, vooral omdat Inez de glutenvrij verpakte non-broden die de supermarkten hebben (als ze die al hebben) weert. Ze gaat in zee met een gevestigde waarde in de stad: de allergievrije bakker ‘Allervita’ en biedt haar winkel aan als extra afhaalpunt voor je glutenvrij(e) (met of zonder lactose of gist) brood, koeken en gebak. Een winkel die gemaakt is op maat en op de koop toe een ervaringsdeskundige als winkelbediende heeft, is op zijn minst een aanwinst.

* Net zoals suikerziekte wordt coeliakie een welvaartsziekte genoemd. 10.000 jaar geleden aten we geen granen en zoals je allicht weet nu wel… Maar granen voeren een strijd met ons lichaam. Gluten (afgeleid van glue) zijn eiwitten uit granen en zitten in zo goed als elk voedingsmiddel. Ons lichaam maakt antilichamen aan tegen eiwitten uit granen en bij sommige mensen leidt dat tot coeliakie.

Laat een bericht achter
Loria Antwerpen
Adres: Nationalestraat 122
2000 Antwerpen
Centrum
Toon op kaart

LORIA

Het is volkomen normaal dat je voeten al doorheen je schoenzolen zitten zelfs nog voor je goed en wel op de helft bent van je Antwerpse TO DO ’s en TO SEE ’s lijstje. Maar je dacht toch niet dat je er in een hink-stap-sprong mee klaar ging zijn? Om to be at the place ’s to be mag je niet om een ommetje verlegen zitten… kort gezegd: extra schoeisel is een MUST HAVE.

Er zijn veel plekjes waar je terecht kunt maar als je een zwak hebt voor schoenen van Dries Van Noten, A.F. Vandervost en Miu Miu ga dan niet naar Coccodrillo tenzij je in no time je man en je maandloon kwijt wilt. Maar wanneer schoenen de liefde van je leven zijn en geld mag rollen zou ik zeggen bekijk dan eens ons huismerk;  de pumps van het Belgische schoenmerk Noë. Deze zijn nu niet meer alleen te koop bij Galeries Lafayette in Parijs maar ook in de conceptstore Noë by Your. Je hebt er de keuze tussen een ronde of spitse punt, verschillende hakhoogtes en jawel in 78 kleuren.

Ik persoonlijk spring heel erg graag binnen bij LORIA de tot nog toe behoorlijk onontdekte tweedehands (en gedeeltelijk vintage) schoenenwinkel voor hem/haar/het, kortom voor elk wat wils en voor twee keer niets. En wie van schoenen niet warm loopt, ze hebben ook een voorraad tassen, riemen en bontjassen uit lang vervlogen tijden die je in no time doen smelten.

Laat een bericht achter

thuisafgehaald.be

Laten we ervan uitgaan dat je fris als een hoentje bent en je buikje bij tijde luider rammelt dan baby’s luidste rammelaar. Maar na een rush against de klok werkdag kan het keukengerei al meer dan eens tegensteken. En ja, in Antwerpen is dan wel voor elk mondje wat wils: fastfood of een zes gangen, inheems of uitheems… Maar het is economische crisis en dus is homecooking de nieuwe trend. 2013 is het walhalla voor hobbykoks. Maar wat als je geen Jamie Oliver bent?

Surf dan als de bliksem naar www.thuisafgehaald.be

Daar bieden overnaarstige thuiskoks verse maaltijden aan die niet meer in hun diepvries passen. En dit slechts voor de aankoopprijs van de ingrediënten. Het bespaart je niet alleen tijd maar ook afwas! En als je zelf iets hebt gekookt voor een date die niet is komen opdagen, zet het op de site! Misschien slinkt na verloop van tijd het aantal burn-outpatiënten en wie weet ook de afvalberg waar 20% van ons eten op terechtkomt.

(en niet vergeten dat eten mensen dichterbij brengt en liefde door de maag gaat…want wie weet wie daar een single portie komt halen?!)

Laat een bericht achter
Adres: Isabellalei 22
2018 Antwerpen

Toon op kaart

David Domb kousencenter

Kousen zijn hot. Als het goeie zijn ten minste. En goed of niet, meestal zijn ze duur. Te duur, vooral wanneer je bedenkt dat ze toch hele dagen in schoenen verborgen zitten en bij het minste teengat de vuilbak in vliegen. En al is ons een langer leven beschoren dan onze voorouders, we gaan ons niet bezighouden met oude gebruiken als kousgaten stoppen. We kakken toch ook niet meer op een plank met een gat erin?

En zo gooien we uiteindelijk ook -slik- onze heerlijke Betty-Boob, Speedy Gonzales en Ralph Lauren Cozy Strech Polo Ankle Socks in de vuilbak, terwijl niemand anders dan wijzelf van hun bestaan afwisten. Tenzij je natuurlijk van dat soort bent dat zijn kousen in zijn sandalen draagt. Geen mens wil het zien, maar aan geen mens gaat het ongezien voorbij.

Vroeg of laat heb je toch nieuwe kousen nodig. Je vindt ze overal, maar er zijn weinig plekken waar ze zo goedkoop zijn als in DAVID DOMB’s klein kousencentertje aan de Isabellalei.

Ik liep er vaak voorbij, terwijl joodse stadgenoten er gulzig binnenliepen. Dat zijn kousjer kousen, dacht ik, en als iets kousjer is, is dat aan de prijs te merken. (Dit ondervond ik aan den lijve toen ik, onwetend als een niet-jood, vlug even worst ging kopen en bij slagerij Kosher-King zo’n slordige zeven euro betaalde voor een worst die geen worst-worst bleek maar vursht. Tja, waar in Europa vind je nog reine worst?)

Op een dag sloop ik op kousenvoeten toch eens binnen bij David Domb. Het is een erg klein winkeltje met erg veel kousen aan erg kleine prijzen. Reden: het is eigenlijk een groothandel die sokken produceert op wens van de consument… en daarvan vliegen telkens enkele paren aan groothandel-prijzen het winkeltje in!

Van baby tot volwassen maten. Van sokken tot leggings. Van gewone panty’s tot kill-cellulit panty’s. Van kniekousen tot beenverwarmers. Van wol tot acryl en van simpel katoen tot anti-bacteriël, geweven textiel. Met verschillende motieven en in verschillende stijlen. Voor de volwassenen is het aanbod niet altijd ‘even hip’, maar who cares? Niemand ziet het, ze zitten altijd heerlijk en ze gaan lang mee. Als je in deze kousen gaten krijgt, klaag dan niet, maar knip je teennagels!

Laat een bericht achter
Adres: Elektronikalaan 11
2610 Wilrijk

www.aspen.be
Toon op kaart

Out Of The Box Skiën (1)

Skipiste ASPEN

Je wilt graag skiën. Het liefst niet ver van ‘t Stad… Geen probleem! Om te skiën hoef je niet helemaal tot aan de Rocky Mountains te gaan. Op 9 km van het hart van Antwerpen vind je in Wilrijk de Antwerpse Aspen. Een kunstskipiste die in de goede oude tijd, met zijn twee liften en dertig meter hoge helling, de grootste kunstpiste in Europa was. Hier glijd je niet over sneeuw naar beneden, maar op kunstmatten. Lees: veredelde borstels. En op de top van de kunstberg heb je een euh ‘uniek’ uitzicht op het industrieterrein Ter Beke. ‘Contemporain, niet?’

Persoonlijk ga ik liever over de kop op ijzige gletsjers dan dat ik met mijn gat op deze schuurborstels val. Maar een beetje discipline kan nooit kwaad. Kom je hier aangezet met een houding van ‘Je m’en fous’; techniek, skipakken, handschoenen.. pff, dan word je linea recta afgestraft met schuurwondes. Tja, wie zijn gat verbrand moet op de blaren zitten… en zo kan je in no time skiën als een krak.

Ben je niet het autodidactische type? Wend je dan tot één van de über-rotten in het (ski)vak, die paraat staan om je met volle aandacht les te geven. En eindig in schoonheid, ski tot in het dal naar de prachtige houten chalet en beloon jezelf met een glühwein of een jagerthee… Leve après-ski, Laisser-faire en betaalbaarheid!

(Trouwens breng gerust kinderen mee, voor hen is er ook een (mini-)piste.)

Laat een bericht achter
Adres: Molenstraat 69
2018 Antwerpen

alle dagen open
Toon op kaart

SensUnik

Als de babysit onverhoeds te kampen heeft met acute braakpartijen belooft dat maar één ding: het gespuis met snottebel aan de neus moet mee naar waar je ook zijn moet. In mijn geval een ‘zakenlunch’. Een woord dat binnen de artistieke goegemeente vermeden wordt, maar ik noem de dingen graag zoals ze zijn. Kunst gaat om passie maar ik eet niet graag droog brood.

Moest ik een familiale verzekering hebben en moest mijn brandverzekering betaald zijn geweest, dan kon ik hen thuis achterlaten, maar op de koop toe is één van die twee koters niet van mij en ik heb er het raden naar hoeveel het me zou kosten om de ouders een nieuwe te kopen. Gelukkig is de afspraak in restaurant SensUnik dat een huiselijke bistrot blijkt te zijn. In de weekdagen doet ze vooral dienst als een zakenrestaurant en in het weekend is ze geliefd bij families.

Na een hartverwarmend welkom vraagt de ober of de kinderen bij mij aan tafel willen eten of op zolder? En grap of geen grap, kinderen nemen alles letterlijk en zo gaat het tweetal in overleg. Zolder of hier, iene miene mutte tien pond kaas en weg zijn ze. ‘Halt!’ roep ik nog als een fuhrer maar dan zonder snor. ‘Het kindermeisje wacht hen op,’ zegt de ober en wijst me geruststellend twee televisies aan waarop een kinderspeel-walhalla te zien is en het ondertussen aangekomen tweekoppige monster dat een buitensporig infantiele vreugdedans doet.

Ik neem plaats aan één van de gezellige houten tafels waar ik de subtiel aanwezige TV-schermen binnen het vizier heb. De leren zetelbank is totally made for my ass! Had ik een grotere handtas mee, dan moffelde ik hem straks mee. Mijn date laat op zich wachten en rondkijken is mijn geliefde tijdverdrijf! Diegene die het behang koos…is vermoedelijk ontslagen en nog een groter mysterie; why, hell o hell, hangt iemand portretten van het koningspaar in zijn restaurant? Op de blik van Fabiola en Boudewijn valt dezelfde vraag te lezen. Smakelijk is het niet, maar ach, smaken verschillen en ten slotte moet ik hen niet opeten.

Al even de menu-kaart doornemen… Dagmenu €15,- en voor 10 euro eten de Early Birds tussen 17u en 18u hetzelfde! Voor de kleintjes is er een kidsmenu van €9,50 inclusief animatie. ‘Wij hebben honger! Wij hebben honger!’ hoor ik. Bestellen is de enige mogelijkheid hun er het zwijgen toe te doen. Appelmoes met friet en kip is hun voor de hand liggende keuze. En ik ga voor de kort gegrilde tonijnburger op een warme Ciabatta met wasabimayonaise, gember en verse frietjes aan €16,-, omdat mama geen kindermondje meer heeft.

De kinderen likken hun bord uit en geven het gerecht honderdenelf sterren (let wel, zij kunnen nog niet bijster goed tellen) en verdwijnen naar boven waar ze hun dessert zullen nuttigen. Het heerschap die de keuze heeft tussen water-ijs, plop-ijs, vanille-ijs of pannenkoek,… kiest voor een suikerspin?! Deze mogen ze mee helpen maken, en na één hap en de conclusie dat het op een afstofborstel lijkt, wisselen ze deze in voor een ijsje die niet extra wordt aangerekend. En al ben ik nog zo op suiker belust, een chocolade-moeleaux van tien euro is me echt wel te duur.

Uiteindelijk krijg ik een sms van mijn collega:GRRR KINDEREN! IK WAS VERGETEN DAT MIJN DOCHTER GEEN SCHOOL HEEFT IK BEN DUS SPIJTIGGENOEG AAN HUIS GEBONDEN, SORRY ;(

Mijn collega is nog een groentje! De kinderen willen voor altijd op mijn werk blijven. Gelukkig hebben ze hier kranten in huis.

Laat een bericht achter

M’as-tu vu

Hier schrijft een achtentwintigjarige urban chick. Die recht voor de raap is, single en zin heeft in een flirt! Een brave flirt want de bronstige tijger in me ligt te pitten. Nog even de spiegel erop naslaan, checken of ik een beetje van ‘best te pruimen ben’ en dan ben ik klaar voor de hotspot: het Zuid.

Mijn stalen ros kreunt onder de koers naar de Leopold de Waelplaats. De wind zucht en ik hijg. Dat belooft. Aangekomen aan het soho van de upper west side parkeer ik mijn fiets en sluit hem alsof het de chocoladebruine Bentley is die daar met open dak staat te pronken en me welhaast het ‘weer een auto minder’-plakplaatje van mijn fiets doet rukken.

Op de hoogste trap van het Museum van Schone Kunsten neem ik als een staande jachthond het panorama in me op. In voetbaltenue fietst acteur Matthias Schoenaerts voorbij, maar ik ben hier niet om BV’s te spotten maar lekker wildbraad… zoals bijvoorbeeld de goedgeschapen wasbeer, de rosse stekelstaart, de woelrat. Dus op naar de supermarkt waar met zekerheid lekker vlees voor het rapen is. Loslopend, goed verpakt of beide…

Ik kom aan bij de ‘je van het’ jetset Delhaize, ‘de Hippodroom’ geheten. Bij de ingang kan je er al voor een centje op een paardje wippen! Volgens een urban legend, door Studio Brussel de wereld ingestuurd, kunnen singles hier op vrijdagavond de ware van ‘ze leefden nog lang en gelukkig’ of de ware one night stand vinden.

Je geeft je verlangens te kennen door stokbrood en wijn op een, voor mij ongekende, manier in je kar te rangschikken. Gezien ze mij aan de infobalie weigeren de precieze codetaal prijs te geven ga ik voor een mandje. Dit daar onvoorzien gesandwicht worden omdat, ik zeg maar, mijn stokbrood is gekraakt, not my cup of tea is. Een mandje dan maar, handig voor de vlotte mobiliteit en ik hoef geen briefjes in muntstukken te wisselen of zit er een knappe man aan de kassa? Geen man aan de kassa maar daarentegen wel snoeperij aan de selderbak. In zijn kar zie ik een pak luiers, ongelukjes kunnen gebeuren maar ik voel me niet klaar voor iemand met incontinentie. POKERFACE, niet met mond open staren, niet door je mandje vallen.

Aan de drank-rayon een kudde mannen. Het type waarmee je een leuke avond op café kunt beleven of in een marginaal gevecht terecht kan komen. Wat anders belooft een donkere zonnebril binnen in een supermarkt? En is het omdat het bijna sluitingstijd is, en van je nu of nooit, dat ik steeds meer blikken zie lonken? Een jonge vrouw en man nummers zie uitwisselen? Een bejaard koppeltje al een kwartier boven de paté zie hangen? Jawel het is vrijdagavond en je wil wat!

Richting uitgang is daar die ene waar ik zo een stokbrood voor kraken zou! Hij bestudeert de chips en ik hem, naast het gezelschap van een onschuldig boodschappenmandje is hij: alleen! Tijd dus om als een spion dichterbij te sluipen en zijn koopwaar te inspecteren: een voorverpakte éénmansmaaltijd en pintjes. Zie je wel dat James Bond kijken nuttig is! Ik moet cool en casual doen maar niet onopgemerkt blijven. Maar meneer staat zo aandachtig de ingrediëntenlijst van een zak chips te bestuderen dat mijn bestaan aan hem voorbijgaat.

In een wanhoopspoging doe ik alsof ik struikel over zijn mandje en gooi me op de grond. Mond op mond beademing krijg ik niet maar wel een betoverende blik. Samen rapen we de gesneuvelde boodschappen op. En ja hoor hij is vrouw-lief-vrij en eet niet slechts chips, hij heeft thuis verse soep staan. Soep die ik graag met hem nuttigen zou. Maar dan al ons eerste meningsverschil. Nee mooiste liefde, de bacon-tucs zijn echt niet lekkerder dan de zout-tucs…

Door: Daphné Verhelst

Laat een bericht achter
Adres: Statiestraat 67
2600 Antwerpen
Berchem
www.harrysboekenbak.be
Toon op kaart

Harry’s Boekenbak

Heeft de boekenworm in je zich vergrepen aan te dure spiksplinternieuwe boeken? Met als gevolg een rekening in het rood? Mijd je de bibliotheek omdat je alweer je pas kwijt bent? Maar is je leesvoer uit en zit je nu op je honger?

Dan moet je dringend langs bij Harry en zijn boekenbak. Je vindt er niet alleen Bompa Harry die achterin de winkel in zijn tuinstoel trillers zoals ‘The postman always rings twice’ leest, maar ook zo’n 5000 goed gesorteerde en in rubrieken onderverdeelde tweedehands boeken. In goede staat en voor een prikje! En eens uitgelezen koopt de Harry jouw boek voor een prikje van het prikje weer terug! Maar zelfs wie geen lezende eenzaat maar een gezelschapsdier is, komt hier aan zijn/ haar trekken, want Harry is praatgraag én heeft ook een grote keuze aan gezelschapspellen.

Hier moet gesnuffeld. Want bij Harry werd al heel wat ontdekt… Zoals ooit een onbedrukt boek met handgeschreven gedichten, probeersels, schrapsels, getypte brieven naar uitgeverijen en het begin van een complete roman. Dit boek uit 1961 bleek er één te zijn van de toen 17 jarige Herman de Coninck…

Tip: Doet stof je niezen? Vergeet dan vooral je zakdoek niet!

openingstijden:
maandag: 13-18u
dinsdag t/m zaterdag: 9.30-18u

Laat een bericht achter